Wij hebben de veel gestelde vragen verzameld. Grote kans dat uw vraag hier beantwoord wordt.
Participatie is het betrekken van omwonenden en belanghebbenden bij veranderingen in hun woonomgeving. Omwonenden en belanghebbenden van de Stationsweg 49 in Oosterbeek is gevraagd mee te denken over de ontwikkelplannen voor deze locatie. Door keuzes voor te leggen en de mogelijkheid te bieden om ideeën en aandachtspunten in te brengen, ontstaat voor de locatie het best mogelijke plan. We noemen dat ‘raadplegen’. De ontwikkelaar en de gemeente maken vervolgens keuzes en nemen hier de ontvangen meningen en suggesties in mee.
Op deze website kunt u alle ontwikkelingen volgen. De komende tijd zal de informatie op deze website dan ook steeds verder ‘groeien’. Meld u op deze website aan voor de Nieuwsbrief om automatisch op de hoogte te blijven.
Aanmelden nieuwsbrief
We hechten veel waarde aan een goed participatieproces waardoor we met uw inbreng tot het best mogelijke plan kunnen komen. Het participatietraject is inmiddels afgerond.
Op 27 maart 2024 is het participatietraject gestart met een inloopavond. Na de 1e inloopavond is alle ontvangen inbreng op een rijtje gezet. Het projectteam heeft de ideeën en aandachtspunten afgewogen en heeft dit waar mogelijk meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen. De gemeente heeft bovendien kaders vastgesteld ten aanzien van het beoogde plan, waar in de uitwerking aan voldaan moest worden. Tijdens een 2e inloopavond op 14 oktober jongstleden is de nieuwe schetsuitwerking op informatiepanelen getoond. Ook op de informatiepanelen van de 2e inloopavond hebben we deelnemers gevraagd te reageren. De mogelijkheid om te reageren stond open tot en met 1 november 2024.
Van het participatietraject is een verslag gemaakt. In het verslag kunt u lezen hoe het traject verlopen is en welke reacties op de getoonde informatiepanelen op hoofdlijnen zijn ontvangen. Ook is weergegeven wat de uitkomst van de afwegingen is en welke zaken meegenomen kunnen worden in het stedenbouwkundig plan. Door op onderstaande link te klikken kunt u het verslag inzien.
Klik hier voor het eindverslag
We verzenden een nieuwsbrief hierover aan iedereen die zich hiervoor heeft aangemeld. Zodra de datum van een bijeenkomst is vastgesteld wordt dit gemeld via de nieuwsbrief en kunt u zich middels een aanmeldknop op de website aanmelden. U ontvangt van deze aanmelding een bevestiging.
Om tot het beste plan te komen, verzamelen wij ideeën, wensen, meningen en voorkeuren van belanghebbenden. Op basis hiervan besluiten de gemeente en de ontwikkelaar hoe het plan straks kan worden vormgegeven.
Het is niet altijd mogelijk een idee te honoreren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een idee niet past binnen de beleidsregels van de overheid of financieel niet haalbaar is. Het kan dus zijn dat de gemeente en ontwikkelaar, na zorgvuldige afweging, anders besluiten dan de voorkeur van een of meerdere betrokkenen die geconsulteerd zijn.
Al uw vragen kunt u online stellen via het contactformulier op deze website. Het team van Stationsweg 49 zorgt dat uw vraag bij de juiste persoon terecht komt. Uiterlijk binnen 5 werkdagen ontvangt u van ons een reactie op uw vraag.
NU Projectontwikkeling heeft een principeverzoek ingediend bij de gemeente Renkum voor de ontwikkeling van een woningbouwplan. In januari 2024 is daartoe een haalbaarheidsovereenkomst getekend met de gemeente Renkum. Vervolgens hebben NU Projectontwikkeling en de gemeente Renkum in onderling overleg de eerste uitgangspunten van een plan vastgesteld. Dit is een eerste schetsmatige denkrichting, op basis waarvan we met omwonenden en belangstellenden in gesprek zijn gegaan. Met de inbreng die wij ontvingen van omwonenden en belangstellenden tijdens de 1e en 2e inloopavond is het team aan de slag gegaan.
Het projectteam zal verder aan de slag gaan met het onderzoeken en waar mogelijk verwerken van alle ontvangen inbreng. In samenwerking met de gemeente wordt vervolgens een omgevingsplan opgesteld. Dit omgevingsplan zal, na goedkeuring door het college, door de gemeente ter inzage worden gelegd. De gemeente zal hierover via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen communiceren.
Tegelijkertijd wordt het stedenbouwkundig plan verder uitgewerkt naar een inrichtingsplan en ontwerp. Pas als de gemeentelijke interne processen succesvol zijn afgerond, kan een omgevingsvergunning worden aangevraagd, waarna er sprake is van een definitief plan en de verkoop van de woningen zal starten. Volgens de huidige planning zal de startverkoop in 2026 plaatsvinden.
Een haalbaarheidsstudie is een onderzoek waaruit moet blijken of woningbouw op deze locatie realiseerbaar is en welke randvoorwaarden daarbij horen. Eén van de belangrijkste onderdelen van de haalbaarheidsstudie is het participatietraject, waarbij zoveel mogelijk belanghebbenden worden betrokken. Waar mogelijk worden keuzes en ideeën meegenomen in het plan dat in de volgende fase wordt uitgewerkt.
De haalbaarheidsstudie wordt door de ontwikkelaar NU Projectontwikkeling uitgevoerd, in nauw overleg met de gemeente. De gemeente zal daarnaast randvoorwaarden formuleren waar het plan aan moeten voldoen. Deze komen voort uit algemene gemeentelijke beleidskaders, zoals bijvoorbeeld de Woonvisie, parkeernormen en specifiek op de locatie gerichte voorwaarden. Bijvoorbeeld op het vlak van stedenbouw, architectuur en verkeer.
Het Omgevingsplan is de opvolger van het bestemmingsplan, maar dan veel breder qua reikwijdte. Voor de realisatie van een woningbouwplan aan de Stationsweg 49 is een wijziging van het Omgevingsplan noodzakelijk. Gemeenten kunnen onder de Omgevingswet op verschillende manieren initiatieven faciliteren. Eén van die manieren is het verlenen van een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Tijdens de BOPA-procedure kunnen belanghebbenden door middel van een zienswijze inhoudelijk reageren op de beoogde aanpassingen. De uiteindelijke besluitvorming vindt plaats via de gemeenteraad.
Voorafgaand aan de wijziging van het Omgevingsplan vindt het participatietraject plaats, op basis waarvan de beoogde plannen verder worden uitgewerkt.
Op 27 maart 2024 is het participatietraject gestart met een inloopavond. Na een 2e inloopavond op 14 oktober stond tot en met 1 november 2024 de mogelijkheid open om te reageren op de plannen. Het participatietraject is nu afgerond. Het eindverslag is via onderstaande link in te zien.
Met de huidige planning verwachten we in dat het definitieve ontwerp in het derde kwartaal van 2025 gereed is. Dat is het moment waarop ook de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Na het positief doorlopen van de benodigde procedures en de definitieve goedkeuring van de gemeente, zou de start van de verkoop begin 2026 kunnen plaatsvinden.
"Neem gerust contact met mij op"